2 gondolat “Rólam” bejegyzéshez

  1. szia, olvastam a sünmentő blogot és felmerült bennem hogy esetleg tudnál jótanáccsal szolgálni.
    A kertünket negyvenvalahány darab hatalmas tuja szegélyezi, melynek alja jó vacok a süniknek. Nincs is ezzel baj, szeretjük őket. Van viszont egy kutyánk – lengyelalföldi juhász -, aki egyébként egy áldott jó lélek, nem bántja a macskát, a vakondot, de a sünt lát, elborul az agya és vérengzó vadállattá válik. Mostanában már szinte mindennapos a sünhalál a kertünkben. A kutya nem azon a részén van a kertnek, ahol a tuják, de az ő területén egyszerűen átsétálnak, belesétálva így a biztos halálba.
    Szeretném megmenteni a süniket – van-e valami ötleted arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnám meggátolni a sünök kutya-részen való áthaladását (sajnos nem tudok más kerítést építtetni, mert ez a meglévő is túl sokba került, ennek az alja és a föld felszíne között viszont van kb 15 cm távolság, ami épp elég arra, hogy átmenjenek a sünök).
    Előre is köszönöm a választ, üdv Zita

    • Szia Zita,

      elsőre az jutott eszembe, hogy a kutyát kéne arra megtanítani, hogy ne bántsa a süniket. Szerintem, ha valami “büntetést” alkalmaznál, nagyon hamar megoldanád a problémát. Ez nyilván energiaráfordítást igényel, lehet, hogy egyik éjjel kint kéne vele lenni vagy ilyesmi. Sajnos más ötletem egyelőre nincs. A sünöket nem hinném, hogy el lehetne téríteni az útvonaluktól. Persze értem én, hogy a kutya territoriális viselkedését nehéz felülírni, de ha más állatot simán elvisel, talán erre is meg lehet tanítani. Sajnos azt nem tudom, hogy a sünöket mivel lehetne elriasztani az áthaladástól.

Hozzászólás